O εμπνευστής και διοργανωτής του Ladies Run Κίμων Φραγκάκης με την διευθύντρια του ξενώνα Άννη Μαμάη και τον εκπρόσωπο του σωματείου ΔΕΣΜΟΣ, Χρήστο Παϊκόπουλο.
Μια ακόμη κοινωνική δράση της οικογένειας του Ladies Run υλοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Πιστό στην απόφασή του να σταθεί δίπλα σε γυναίκες που έχουν πραγματικά ανάγκη, το Ladies Run επισκέφθηκε το καταφύγιο Γυναικών Θυμάτων Βίας και Trafficking του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πρόκειται για ένα ΝΠΔΔ που φιλοξενεί γυναίκες θύματα βίας και εμπορίας ανθρώπων, συχνά με τα παιδιά τους, παρέχοντάς τους πλήρη ψυχοκοινωνική υποστήριξη (με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους), συνοδεία και συνηγορία σε υπηρεσίες και φιλοξενία με πλήρη κάλυψη στις ανάγκες ρούχων, φαρμάκων και τροφίμων. Μας υποδέχτηκε η διευθύντρια του ξενώνα Άννη Μαμάη με τους συνεργάτες της. Μας ξενάγησε στον ξενώνα, ο οποίος διαθέτει 2 κουζίνες για 12 περίπου γυναίκες και τα παιδιά τους. Η παρέμβασή μας ήταν στον τομέα της ανακαίνισης τους. Κάτι που έγινε με πόρους από το Ladies Run 2018. Οι άλλες δύο φετινές μας παρεμβάσεις ήταν στο ΛΥΡΕΙΟ παιδικό ίδρυμα και στο κέντρο Ιππόλυση.
Αξίζει να τονιστεί πως ο ξενώνας τροφοδοτείται με κέτερινγκ από έξω, ωστόσο οι κακοποιημένες γυναίκες που διαμένουν εκεί φτιάχνουν το πρωινό τους και φροντίζουν για τα φαγητά των παιδιών τους. Εκτός από τα ντουλάπια, τους νεροχύτες και άλλες κατασκευές, μπορέσαμε να προσφέρουμε και πολλά απαραίτητα αναλώσιμα (πάνες, καθαριστικά κ.α.) για τη λειτουργία του ξενώνα. Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος ξενώνας λειτουργεί από το 2004. Ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πρόκειται για πρότυπο ξενώνα με βρεφονηπιακό σταθμό που λειτουργεί από 7 το πρωί με 5 απόγευμα με παιδαγωγό για δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Τα μεγαλύτερα παιδιά, βέβαια, πάνε κανονικά στα σχολεία της περιοχής καθημερινά, απλώς επιστρέφουν στον ξενώνα όπως κάνει κάθε παιδί όταν επιστρέφει στο σπίτι του.
Ο χώρος της κουζίνας του ξενώνα πριν (πάνω δεξιά) από την προσφορά του Ladies Run, και μετά.
Ο ξενώνας φιλοξενεί κακοποιημένες γυναίκες, Ελληνίδες και πολλές ξένες, αλλά και – με εισαγγελική παραγγελία – ανήλικες γυναίκες που έπεσαν θύματα τράφικινγκ ή είναι κακοποιημένες από το σπίτι τους. Ως προς τη διάρκεια της παραμονής, ο κανονισμός προβλέπει ότι πρέπει να είναι 3μηνη, αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν αρκεί. Καθώς η κάθε μια από τις γυναίκες που διαμένουν στον ξενώνα είναι ξεχωριστή περίπτωση και έχει δικούς της ρυθμούς, οι κοινωνικοί λειτουργοί την παρακολουθούν ώστε σε 6-8 μήνες -κατά μέσο όρο- να επανεντάσσεται στην κοινωνία.
Αφού φύγει μια γυναίκα από τον ξενώνα και για όσο χρειαστεί, οι άνθρωποι του Καταφυγίου κρατούν επαφή μαζί της και για τουλάχιστον τρεις μήνες παρακολουθούν την πορεία της επανένταξής της και, φυσικά, κάνουν νέα εκτίμηση της κατάστασης. Να σημειωθεί πως το Προσφυγικό «τροφοδοτεί» διαρκώς τις κοινωνικές δομές με γυναίκες που έχουν ανάγκη. Όσο για την κρίση; Από τη μία εντέινει τα κοινωνικά προβλήματα, από την άλλη όμως τα τελευταία χρόνια δυσκόλεψε και η μαύρη εργασία που ήταν καλώς ή κακώς μια διέξοδος για πολλές γυναίκες. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, αρκετές κακοποιημένες γυναίκες δεν αποφασίζουν να φύγουν από το σπίτι τους παρά την κακοποίηση που υφίστανται, καθώς η κρίση τις έχει κάνει να αισθάνονται ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση.
Ο ξενώνας του οποίου τη διεύθυνση δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε βρίσκεται μέσα στο πράσινο, περιστοιχισμένος από πεύκα, και υπάρχει μεγάλη ηρεμία, παρότι είναι δίπλα στην πόλη. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες του προσωπικού χρειάζεται ολόκληρος ανακαίνιση. Εμείς ξεκινήσαμε από τις κουζίνες, και μένει να ακολουθήσουν κι άλλες προσπάθειες. Να σημειωθεί πως είναι ο τέταρτος ξενώνας κακοποιημένων γυναικών που στηρίζει το Ladies Run, μετά από αντίστοιχες δομές σε Αθήνα, Πειραιά και Αγία Παρασκευή.