Με τον Οκτώβρη να πλησιάζει στο τέλος του και τον μεγάλο αγώνα του Ladies Run τις 3ης Νοεμβρίου 2024 να βρίσκεται πλέον μια ανάσα μακρυά, η διοργάνωση, σε συνεργασία με το σωματείο ΔΕΣΜΟΣ, ολοκλήρωσε την πέμπτη κοινωφελή προσφορά της για φέτος, προσφέροντας ένα τραπέζι συνεδριάσεων και έξι καρέκλες στο αθηναϊκό γραφείο / safe space της Α21, μιας παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (trafficking).
Προ ετών, η Ελληνοαυστραλέζα ιδρύτρια της Α21, Christine Caine, εμπνέεται το όραμα της οργάνωσης όταν σε διακοπές της στην Ελλάδα συνειδητοποιεί ότι βλέπει πολλές αφίσες “Εξαφανίστηκε”, red ή amber alert, και αναρρωτιέται γιατί. Αυτό το ψάξιμο την οδηγεί το 2008 στην ίδρυση της συγκεκριμένης φιλανθρωπικής οργάνωσης που παίρνει το όνομά της από το “Abolishing Slavery in the 21st century” (Καταργώντας τη Δουλεία τον 21ο αιώνα) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που σήμερα δραστηριοποιείται με 18 γραφεία παγκοσμίως, μοιρασμένα σε 5 ηπείρους!
«Μόλις πέρυσι, από ένα τηλέφωνο μιας γειτόνισσας της πολυκατοικίας που έμεναν τα κορίτσια, εξαρθρώθηκε ένα κύκλωμα και μπορέσαμε να βοηθήσουμε 52 θύματα σεξουαλικής εμπορίας», μας είπε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Μέχρι πρότινος, τα μόνα γραφεία τους στην Ελληνική επικράτεια ήταν αυτά στη συμπρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να διαχειρίζονται όλα τα περιστατικά της Αθήνας εξ’ αποστάσεως. Σε μια προσπάθεια να επεκταθεί η δράση της, την περασμένη άνοιξη ξεκίνησε η διαδικασία για τη διαμόρφωση ενός γραφείου ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και στην Αθήνα, και το σωματείο ΔΕΣΜΟΣ, άλλη μια φορά, αφουγκράστηκε τις ανάγκες και βοήθησε να βρεθούν κάποιες από τις απαραίτητες δωρεές, όπως και του Ladies Run, που είναι το “αδελφάκι” του Andro.
Η Α21 δραστηριοποιείται με τρία διαφορετικά τμήματα. Αρχικά, υπάρχει το τμήμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, το οποίο μέσα από εκπαιδεύσεις σε κομβικούς χώρους, όπως σχολεία, προσπαθεί να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τόσο τις ευάλωτες ομάδες, όσο και τους επαγγελματίες πρώτης γραμμής για το πως να προσεγγίζουν τέτοιες περιπτώσεις.
Το δεύτερο τμήμα, αυτό της ταυτοποίησης, είναι υπεύθυνο για την πρώτη αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών trafficking, είτε εργασιακού, είτε σεξουαλικού, σε ανθρώπους κάθε φύλου. Ξεκινάει από το 1109, την ανώνυμη 24ωρη γραμμή επικοινωνίας, όπου ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές κλήσεων είναι έτοιμοι να καθοδηγήσουν όποια ή όποιον καλέσει, είτε είναι ο ίδιος θύμα trafficking, είτε υπάρχει υποψία για εμπορία ανθρώπων στον περίγυρό του.
Σε συνεργασία με το τμήμα antitrafficking της αστυνομίας, δρουν με προσοχή για την βοήθεια των θυμάτων, πάντα με πρώτο γνώμονα τόσο την ασφάλειά τους, όσο και την ασφάλεια όποιων μαρτύρων βοήθησαν. “Ένα τηλεφώνημα μπορεί να φέρει τόση αλλαγή!” μας λέει η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η υπεύθυνη προγραμμάτων αρωγής και προστασίας της Α21. “Μόλις πέρυσι, από ένα τηλέφωνο μιας γειτόνισσας της πολυκατοικίας που έμεναν τα κορίτσια, εξαρθρώθηκε ένα κύκλωμα και μπορέσαμε να βοηθήσουμε 52 θύματα σεξουαλικής εμπορίας, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Συχνά μας καλούν και από την αστυνομία, όταν γίνει μια αναγνώριση πιθανών θυμάτων, και στέλνουμε ειδικούς στο σημείο για να τους μιλήσουμε”.
Στο κέντρο ημέρας στη Θεσσαλονίκη και σύντομα και στο νέο γραφείο της Α21 στην Αθήνα- παρέχονται στις βοηθούμενες μαθήματα Ελληνικών, μαγειρικής, τεχνών, και όχι μόνο.
Το τελευταίο τμήμα είναι αυτό της αρωγής και προστασίας. Αναλαμβάνει την προσπάθεια επανένταξης των θυμάτων στην κοινωνία, βοηθώντας σε όλους τους τομείς, από ψυχολογική και νομική υποστήριξη, μέχρι στέγαση. “Στην Θεσσαλονίκη έχουμε έναν βραχυπρόθεσμο χώρο διαμονής. Φιλοξενούμε εκεί τον πρώτο καιρό τις γυναίκες που υπήρξαν θύματα, συχνά και σε περιστατικά από Αθήνα, αν θέλουν. Εκεί όμως δεν είναι καλό να μένουν για πολύ, δεν επιτρέπεται να έχουν κινητό για λόγους ασφαλείας, καταλαβαίνετε. Είναι ένα πρώτο βήμα”, εξηγεί η Αλεξάνδρα. “Στην Αθήνα πολλές φορές νοικιάζουμε ένα ξενοδοχείο ή AirBnB και μένει κάποιος από εμάς μαζί τους όλο το 24ωρο μέχρι να καταλήξουμε στο πως θα συνεχίσουμε. Μετά από αυτόν τον πρώτο καιρό, νοικιάζουμε διαμερίσματα και καλύπτουμε τα έξοδα σε όσους το έχουν ανάγκη. Υποτίθεται πως αυτή η παροχή είναι για ένα έτος, στην πραγματικότητα είναι ανάλογα την περίπτωση, πολλές ανεξαρτητοποιούνται και φεύγουν νωρίτερα, ενώ μητέρες με παιδιά χρειάζονται συχνά παραπάνω χρόνο.”
Η Α21 ξεκινάει την υποστήριξη των θυμάτων με το που διασωθούν, αλλά συνεχίζει και σε όλη τη διαδικασία κοινωνικής ενσωμάτωσης. Στο κέντρο ημέρας στη Θεσσαλονίκη -και σύντομα και στο νέο τους γραφείο στην Αθήνα- παρέχονται στις βοηθούμενες μαθήματα Ελληνικών, μαγειρικής, τεχνών, και όχι μόνο, βοήθεια με τον επαγγελματικό προσανατολισμό στη διαδικασία ενσωμάτωσης, και άλλες συνεδρίες με ειδικούς. “Αυτοί οι άνθρωποι θα ζούν μια συνεχόμενη πάλη στη ζωή τους” μας λέει η Ελισάβετ Ράλλη, η κοινωνική λειτουργός των γραφείων στην Αθήνα. “Δεν έχουν καταλάβει τι έχουν βιώσει. Ενίοτε έρχονται εδώ και νιώθουν ότι δεν έχουν αξία σαν άνθρωποι… Αυτό πρέπει να αλλάξουμε πρώτα”.
Μιλώντας με τις εκπροσώπους της Α21 ανακαλύψαμε πως υπάρχουν περισσότερα κοινά. Η Α21 διοργάνωσε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, το Walk for Freedom, μια σιωπηλή περιπατητική διαδρομή διαμαρτυρίας ενάντια στην σύγχρονη σκλαβιά του trafficking, που συγκέντρωσε 500 άτομα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Πύργο, Βόλο και Λευκάδα. Ίσως με κάποια έννοια το Ladies Run απέκτησε μια ακόμη μακρινή συγγένεια. Από το περπάτημα στο τρέξιμο: Μια ακόμα διαδρομή με καλό σκοπό.
Η διοργάνωση μας συνεχίζει, σε κάθε της βήμα, να στηρίζει τις γυναίκες σε συνεργασία με το σωματείο ΔΕΣΜΟΣ. Μόλις φέτος στηρίξαμε την Defence for Children International, το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών, τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Πειραιά και το σωματείο ΔΕΣΜΟΣ σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα. Με τον αγώνα στις 3 Νοέμβρη να αναμένεται ο μεγαλύτερος ως τώρα, ελπίζουμε η προσφορά το 2025 να είναι ακόμη μεγαλύτερη!
Διαβάστε ακόμα: 12 χρόνια Ladies Run: ο ομορφότερος αγώνας έρχεται στις 3 Νοεμβρίου!