Στηρίζοντας την προσπάθεια απεξάρτησης των γυναικών του 18 ΑΝΩ

Το Ladies Run με τη βοήθεια του Δεσμού επισκέφθηκε το Ειδικό Πρόγραμμα Εξαρτημένων Μητέρων του 18 ΑΝΩ προσφέροντας εξοπλισμό που…

Το Ladies Run με τη βοήθεια του Δεσμού επισκέφθηκε το Ειδικό Πρόγραμμα Εξαρτημένων Μητέρων του 18 ΑΝΩ προσφέροντας εξοπλισμό που θα βοηθήσει την καθημερινότητα των γυναικών και των παιδιών τους που φιλοξενούνται εκεί.

Το ημερολόγιο δείχνει 9 Ιανουαρίου. Είναι πρωί Δευτέρας, ο υδράργυρος αρκετά χαμηλά και η Αθήνα επιστρέφει σιγά-σιγά στους κανονικούς της ρυθμούς μετά τις γιορτές. Τα αυτοκίνητα «ανεβαίνουν» τη Χαριλάου Τρικούπη, ο κόσμος πάει στις δουλειές του βιαστικός, οι φοιτητές πίνουν τον πρώτο καφέ της ημέρας πριν αρχίσουν τα μαθήματα.

Κάπου εκεί, σε ένα παλιό νεοκλασικό κτίριο, όμως, υπάρχει ένας άλλος κόσμος. Στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται το Ειδικό Πρόγραμμα Εξαρτημένων Μητέρων του 18 ΑΝΩ. Το μόνο δημόσιο «στεγνό» (χωρίς υποκατάστατα όπως η μεθαδόνη) πρόγραμμα απεξάρτησης στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Το Ειδικό Πρόγραμμα Εξαρτημένων Μητέρων του 18 ΑΝΩ επισκέφθηκαν αυτό το κρύο πρωινό το Ladies Run με τη μεσολάβηση του Δεσμού, προσφέροντας εξοπλισμό που θα βοηθήσει την καθημερινότητα των γυναικών και των μικρών παιδιών τους που φιλοξενούνται εκεί. Συγκεκριμένα, με πόρους από το Ladies Run 2016 αγοράστηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής TurboX, ένα ψυγείο με καταψύκτη INDESIT και μια ηλεκτρική κουζίνα MORRIS.

ladiesrun

Μέσω του Ladies Run το Ειδικό Πρόγραμμα Εξαρτημένων Μητέρων του 18 ΑΝΩ απέκτησε και ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αριστερά: Ο Κίμων Φραγκάκης και η Άννι Σκουρλέτη παρέδωσαν την προσφορά των Ladies. Δεξιά: Η ευχαριστήρια επιστολή της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 ΑΝΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής προς το Ladies Run.

Συσκευές απολύτως αναγκαίες για τη δομή του 18 ΑΝΩ αφού όπως μας είπε και η ψυχολόγος Νατάσσα Γεωργαντά «το καλοκαίρι που πέρασε ήταν ένας εφιάλτης, με το ψυγείο να μην λειτουργεί και πολλά προϊόντα να χαλάνε».

Ο στόχος του Ειδικού Προγράμματος Εξαρτημένων Μητέρων είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής των γυναικών που συμμετέχουν, μας εξήγησε η κ. Γεωργαντά. Και για να συμβεί αυτό ακολουθούν τρεις φάσεις απεξάρτησης:

Η 1η φάση είναι της ευαισθητοποίησης της εξαρτημένης μητέρας στο πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης, η σταθεροποίηση της απόφασής της, η εμπλοκή της στη θεραπευτική διαδικασία και η ένταξή της στο θεραπευτικό πρόγραμμα μέσα από ατομικές συνεδρίες, ομάδες ψυχοθεραπείας, ομάδες έκφρασης.

Η 2η είναι η κλειστή φάση νοσηλείας, όπου παρέχεται στις γυναίκες στέγη, τροφή, ιατρική περίθαλψη, ενώ δουλεύουν πάνω στις αιτίες και στα προβλήματα που τις οδήγησαν στη χρήση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η μητέρα δεν χρειάζεται να αναγκαστεί να αποχωριστεί το παιδί της σε αυτή την διάρκεια. Η φιλοξενία γίνεται στην εν λόγω δομή στα Εξάρχεια.

Η 3η και τελευταία φάση είναι το κομμάτι της επανένταξης. Εκτός από την ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία οι θεραπευόμενες καλούνται να συμμετέχουν σε ομάδες θεάτρου, μουσικής, τέχνης, φωτογραφίας, κα. Η διάρκεια είναι περίπου 10-12 μήνες, εξωτερικής πλέον παρακολούθησης, όπου η θεραπευόμενη οδεύει προς την πλήρη επανένταξη της στην κοινωνική ζωή.

Θα θέλαμε να συγχαρούμε από καρδιάς όλες τις συμμετέχουσες στο Ladies Run, για τη σπουδαία προσφορά τους. Ας σημειωθεί ότι πριν λίγες εβδομάδες η διοργάνωση επισκέφτηκε και τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών στον Πειραιά, προσφέροντας εξοπλισμό για τη δημιουργία μιας χαρούμενης γωνίας για τα παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα με τις μητέρες τους. Θα ακολουθήσουν και άλλες δωρεές από το Ladies Run σε οργανισμούς κοινωνικής ωφέλειας, με γυναικείο πρόσημο.

 

Λεζάντα κεντρικής φωτογραφία: Χαμόγελα μπρος στον εξοπλισμό της κουζίνας που aγοράστηκε με έσοδα απο το Ladies Run. Από αριστερά προς τα δεξιά: Το μέλος του Δ.Σ. του Δεσμού Άννι Σκουρλέτη, ο ιδρυτής και διοργανωτής του Ladies Run Κίμων Φραγκάκης και η ψυχολόγος της δομής Νατάσσα Γεωργαντά.

11 Jan 2017 no comments