Ήταν η τέταρτη μας δράση για φέτος, και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Στις αρχές της χρονιάς προσφέραμε παπλώματα και παπλωματοθήκες στον ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων κοριτσιών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στον Δήμο Ιλίου. Πριν από λίγους μήνες, το Ladies Run είχε δωρίσει τέσσερις κουζίνες για χρήση από τις κρατούμενες, σε ισάριθμες πτέρυγες, στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα Γυναικών της Θήβας. Ακόμα, πριν λίγες εβδομάδες, το «αδελφάκι» του Andro πρόσφερε ένα πλυντήριο στις διαμένουσες στο Κέντρο Διαμονής για ευάλωτες γυναίκες της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου».
Η κυρία Γ. φιλοξενούνταν σε δομή αστέγων γυναικών. Το ψυγείο προορίζεται για το νέο διαμέρισμα που της εξασφάλισε η Ίασις ΑΜΚΕ μέσα από το πρόγραμμα γυναικείας ενδυνάμωσης «Υπατία».
Σήμερα το 99% του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο διαθέτει ψυγείο στο σπίτι του, και η πληρότητα των ψυγείων είναι μία εικόνα βαθιά ριζωμένη στη συλλογική συνείδηση: το γεμάτο ψυγείο είναι η εικόνα της αφθονίας, ενώ ένα άδειο ψυγείο είναι συνώνυμο της φτώχειας και των στερήσεων. Γι αυτό ήταν συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστική επιλογή του Ladies Run να δωρίσει ένα ψυγείο για το καινούργιο σπιτικό της κυρίας Γ. (το πλήρες όνομα της δικαιούχου είναι στη διάθεση της συντακτικής μας ομάδας).
Μέχρι πρόσφατα, η κυρία Γ. φιλοξενούνταν σε δημοτική δομή φιλοξενίας αστέγων γυναικών. Ετοιμάζεται να μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα που της εξασφάλισε η Ίασις ΑΜΚΕ μέσα από το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία, που χρηματοδοτείται από το νεοπαγές Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Η δωρεά του ψυγείου για το νέο της σπίτι οργανώθηκε από το σωματεί ΔΕΣΜΟΣ το έργο του οποίου στηρίζει από ιδρύσεως το Ladies Run.
Ο Δεσμός είναι ένας μεσολαβητής της κοινωνικής δράσης στην Ελλάδα, μία οργάνωση που καταγράφει τις ανάγκες που υπάρχουν και ενημερώνει / προτείνει συγκεκριμένες και κοστολογημένες δράσεις, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να γνωρίζει εύκολα τι μπορεί να προσφέρει, ανάλογα με τις δυνατότητες του, τις προτεραιότητες του αλλά και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει η κάθε δωρεά.
Η Ίασις ΑΜΚΕ λειτουργεί εδώ και περίπου είκοσι χρόνια. Μία από τις πιο σημαντικές της δράσεις είναι η υπηρεσία Υπατία. Η Υπατία στοχεύει στην ενδυνάμωση των γυναικών σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, και απευθύνεται εξίσου σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου. Οι υπηρεσίες που παρέχουν αφορούν την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, συμβουλευτική και εκπαίδευση, και διασύνδεση με φορείς, επιχειρήσεις και κρατικούς οργανισμούς.
Οι συνεργάτες επισημαίνουν την ύπαρξη της τηλεφωνικής γραμμής 210 2601364, στην οποία μπορεί κάθε ενδιαφερόμενο άτομο να επικοινωνήσει για υποστήριξη και συμβουλές. Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε χρειάζεται υποστήριξη, μπορείτε να επικοινωνήσετε εκεί είτε να γράψετε στο [email protected]. Από ό,τι μας είπαν τα στελέχη της ομάδας, οι περισσότερες κλήσεις προέρχονται από άτομα ευπαθών ομάδων.
Στο θέμα της εργασίας, η Ίασις ΑΜΚΕ αναλαμβάνει την πρώτη χρονιά τη συνολική καταβολή των αμοιβών για τις γυναίκες που θα προσληφθούν σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.
Η κυρία Γ. φιλοξενούνταν για αρκετό καιρό σε μία δομή φιλοξενίας για γυναίκες και μέσω της αρμόδιας κοινωνικής λειτουργού έγινε η επικοινωνία με την Ίασις ΑΜΚΕ που της βρήκε στέγη, ένα διαμέρισμα στα Μανιάτικα του Πειραιά. Ρωτήσαμε τα στελέχη της Ίασις αν είναι πρόθυμοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να συνεργαστούν σε ενοικιάσεις που αφορούν πρώην άστεγους. Στην αρχή είναι σίγουρα διστακτικοί, καθώς όμως η Ίασις έχει αποδειχθεί αξιόπιστος συνεργάτης με τακτική καταβολή των ενοικίων, έχει δημιουργηθεί μια δεξαμενή συνεργαζόμενων ιδιοκτητών ακινήτων.
Το επόμενο στοίχημα είναι το καινούργιο πρόγραμμα εύρεσης εργασίας για γυναίκες, στο οποίο η Ίασις ΑΜΚΕ αναλαμβάνει την πρώτη χρονιά τη συνολική καταβολή των αμοιβών για τις δικαιούχους που θα προσληφθούν και για τη δεύτερη χρονιά την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Η λογική είναι ότι με αυτό τον τρόπο οι εργοδότες θα δοκιμάσουν πιο εύκολα να δώσουν μία ευκαιρία σε εργαζόμενες που συνήθως αποκλείονται ως μη ανταγωνιστικές ή έστω δεν προτιμώνται από την αγορά εργασίας, και θα έχουν ένα διάστημα δύο ετών για να αποδείξουν την αξία τους και να ενταχθούν στην επιχείρηση.